11:39

10.02.2010

Дома

Вести

Контакт

Прес

Партнери

Видео

Фото

|  |
 

Џорџ за Претседател

Ваш коментар

 

Вести

     
 

Соопштение на Македонската Алијанса

Со оглед на тешката економска состојба на нашиот јужен сосед, претседателот на Македонска алијанса, Ѓорѓија Џорџ Атанасоски ја даде следната изјава: „Заедно со претседателството на Македонската Алијанса од САД, Канада, Австралија и Европа решивме на Грција да и понудиме заем од 2 милијарди, со цел подобрување на состојбата во економијата. Водејќи се од принципот кога на соседот му е добро и нам ни е добро решивме да им понудиме ваква помош. Се разбира, под одредени услови за кои дополнително би се договориле“.

Considering the dire state of the our southern neighbor economy the President of the Macedonian Alliance Mr. George Atanasoski gave the following statement: Together with the Presidency of the Macedonian Alliance from USA, Canada, Australia and Europe we decided to offer Greece a loan of 2 billion to help it improve its economy. We believe that when your neighbor is well, you are well too. This loan will be made under certain conditions which will be negotiated when talks start with the Greek govt.

Скопје, 21 септември 2009

По повод зачестените изјави на функционери на ЕУ дека за добивање датум за преговори треба да имаме добрососедски односи и да престанеме да градиме споменици од нашето античко минато, претседателот на Македонската алијанса г. Ѓорѓија Џорџ Атанасоски ја даде следната изјава:

Место да ни продаваат политика што да правиме кај нас дома им препорачувам на нашите „пријатели“ од ЕУ да подработот малку за зголемување на нивниот кредибилитет кој е сериозно разнишан меѓу македонскиот народ. ЕУ едно кажува а друго прави. Досега не убедуваа дека проблемот со нашето име што го има Грција нема да влијае врз нашите преговори со ЕУ но еве сега и тоа се менува и се потврдува фактот дека ЕУ нема политика спрема Македонија туку ја презеде таа на Р. Грција. Им препорачувам на ЕУ наместо да ни се меша во внатрешните работи дали и каде ќе градиме споменици да почне да се меша малку во внатрешните работи на своите членки Грција и Бугарија и да им наложи да почнат да ги применуваат ЕУ критериумите за човекови права и добрососедски односи на нивна територија. Инаку се има впечаток дека законите не важат за ЕУ туку само за земји кои не се членови.

Скопје, 29 мај 2009Партијата Македонска алијанса најостро ги осудува новите провокации на расколникот Јован. Барањето за регистрација на црковно религиозна група која во своето име содржи атрибути кои ја поврзуваат со Грчката и Српската црква е директна навреда и потценување на македонските граѓани и верници. Македонскиот народ прости голем број од зулумите направени врз македонците од страна на Српската и Грчката црква во периодот кога Македонија немаше своја црква и држава. Народот прости но во исто време не ги заборави колежите на фанариотите кои во име на Грчката православна црква и грцизмот насила се обидуваа да ги погрчат македонците и при што беа убивна и и мачени сите тие што одбиваа да се откажат од својот идентитет. Македонскиот народ не го заборава ниту систематското наметнување на српски културни национални и црковни вредности и целосната изолација која СПЦ и ја наметнува МПЦ. Расколникот Јован очигледно знае дека вакво име на религиозна организација никој нема да регистрира и ќе се обиде да го искористи тоа пред меѓународните организации како доказ дека во Македонија религијата се прогонува.Горѓија Џорџ Атанасоски

Претседател

Македонска алијанса

 

Skopje - 01 mart 2008

Makedonskata alijansa gi osuduva novite provokacii na bugarskoto VMRO-BND (Bugarsko Nacionalno Dvizenje) i Krasimir Karakachanov vo vrska so najavata za nivno prisustvo na otvoranjeto na spomenik na Todor Aleksandrov na 2 mart vo Veles. Vakvite provokacii gi vlosuvaat odnosite megju Makedonija i Bugarija i doprinesuvaat na destabilizacija na Balkanot.

Ja povikuvame nadleznata vlast da go spreci nesmetanoto setanje na vakvi antiMakedonski elementi niz Makedonija bidejki eventualnite reakcii na naselenieto potoa ke bidat iskoristeni kako dokaz za navodnoto antibugarsko raspolozenie vo Makedonija.

Oddel na informacii na Makedonskata Alijansa

 

Skopje - 19 mart 2008

Makedonskata alijansa e zgrozena od napisite vo nekoi javni glasila vo poslednite nekolku denovi koi zagovaraat promena na imeto za vlez vo NATO. Vakvite napisi samo ja ohrabruvaat Grcija da go zgolemi pritisokot so nadez deka nejzinite napori mozat da donesat plod. Pisuvacite na napisite gi ignoriaat cuvstvata na makedonskiot narod niz celiot svet koi jasno kazuva deka ne treba potkleknuvanje na diktati nezavisno od kade doagjaat, deka vlezot vo NATO e potreben no ne pod ponizuvacki uslovi.

Makedonskata Alijansa uste ednas podvlekuva deka ona sto Grcija saka e promena na nasiot nacionalen identitet i zatoa sekakov kompromis e nevozmozen. Istorijata pameti i ke gi osudi site onie koi vo ovie sudbonosni momenti istapuvaat protiv voljata na makedonskiot narod.

Georgija George Atanasoski
Pretsedatel
Makedonska Alijansa

Skopje - 8 april 2008

Makedonskata alijansa gi pozdravuva i podrzuva incijativite za preimenuvanje na nekoi ulici vo znak na priznanie na aktivnata podrska na Makedonija od strana na SAD i pretsedatelot Bush.

Makedonskata Alijansa bi sakala da predlozi imenuvanje na ulici i kako "Amerika" i toa vo site gradovi niz Makedonija. Vrskite na Amerika i Makedonija traat veke dolgo vreme. Pokraj podrskata vo Bukurest Amerika odsekogas ja podrzuvala Makedonija a ne e i mal brojot na nasi iselenici tamu koi sekojdnevno licno i pomagaat na Makedonija.


Georgija George Atanasoski
Pretsedatel
Makedonska Alijansa


Skopje - 21 april 2008

Po povod ponudata na grckata ministerka Bakojani da go smenime imeto za 70 milioni evra pretsedatelot na Makedonskata alijansa g. Georgija Dzordz Atanasoski ja dade slednata izjava:

"Ako grckata ministerka misli deka za pari se menuvaat iminja togas jas im nudam na Grcite 70 milioni evra da si go smenat imeto vo, na primer, Ahaja ili poranesna otomanska provincija Ahaja ili slicno. Ako treba ke im dademe uste pari za da go priznaat i makedonskoto malcinstvo, samo neka kazat kolku treba. Sto se odnesuva do vizite i za toa ke platime ako treba, iako Republika Makedonija gi ukina vizite za grckite drzavjani dokazuvajki deka naseto civilizacisko nivo e mnogu povisoko od toa na juzniot sosed, clen na EU, NATO, Sovetot na Evropa i dr.) koj duri sega pocna da zboruva za sloboden protok na lugje i stoki."

Od sluzbata za informacii na Makedonskata alijansa

 

Skopje - 25 avgust 2008

Makedonskata alijansa najostro protestira po povod izjavata na Zoran Zaev za potrebata Makedonija da popusti vo sporot za imeto so Grcija. Podelenosta na poziciite za imeto vo Makedonija samo ja ohrabruvaat nepopustlivosta i resenosta na Grcija da istrae vo svojot iracionalen stav i da ni nametne ime po svoj izbor. Makedonskata alijansa go povtoruva svojot stav za nemenuvanje na imeto i gi pozdravuva takvite stavovite na makedonskata vlada. Voedno apelirame do site politicki partii, medii i drugi organizacii da go socuvaat edinstvoto za nemenuvanje na naseto vekovno ime.


Od sluzbata za informacii na Makedonskata alijansa.

 

Makedonskata Alijansa im se pridruzuva na site makedonski politicki sili koi
go otfrlija najnoviot predlog na g. Metju Nimic za imeto na Republika
Makedonija. Nas stav otsekogas bil da ne se prifakjaat nikakvi pregovori za
imeto, posebno ne sega koga i SAD ne priznaa pod ustavnoto ime.

Makedonija treba da nastojuva za clenstvo vo EU no ne po sekoja cena, ne po
cena na promena na ime ili kakvi drugi otstapki koi se povrzani so nasiot
identitet.

Prioritet na Vladata treba da bide podobruvanjeto na ekonomijata i resavanje
na drugite problemi za koi se zboruva sekoj den: korupcija, sudstvo i t.n.
Dodeka toa ne se resi nemame sansi za vleguvanje vo EU.

So pocit,

Georgija George Atanasoski
Pretsedatel
Makedonska Alijansa

 

Skopje - 22 fevruari 2008

Po povod neodamnesniot predlog na Metju Nimic za promena na naseto ustavno ime Makedonskata Alijansa ja dava slednata izjava:

Kako i porano i sega go osuduvame sekoj cekor koj vodi kon promena na ustavnoto ime na Republika Makedonija. Makedonskata Alijansa potsetuva deka Grcija e edinstvenata zemja vo svetot koja ima problem so naseto ime i deka e obvrzana so Privremenata Spogodba da ne go sprecuva nasiot priem vo megjunarodni organizacii. So zakanite za veto pri premot vo NATO Grcija pokazuva deka nema namera da ja pocituva Spogodbata i so toa ni ostava otvoreni race za da barame od Sovetot za bezbednost priem vo ON pod ustavnoto ime.

Republika Makedonija dosega veke napravila premnogu ostapki vo minatoto za da moze da si dozvoli novi bidejki istorijata pokazuva deka taktikata na popustanje sekogas vodi kon novi i novi baranja za ostapki.

Makedonskata Alijansa e protiv raspisuvanje na bilo kakov referendum za promena na imeto. Naseto ime e sveto i go nosime so ilijadi godini i nikoj nema pravo da go menuva.

Georgija George Atanasoski
Pretsedatel na Makedonskata Alijansa


Skopje - 28 april 2008

Po povod obnovuvanjeto na pregovorite so Grcija za imeto na nasata drzava, pretsedatelot na Makedonskata alijansa, g. Georgija George Atanasoski ja dade slednata izjava:

"Ne razbiram kako mozat da se obnovat pregovori so edna drzava cija edinstvena cel e da go promeni nasiot identitet i sprema toa da ne unisti kako narod. Makedonija treba da se povlece od pregovorite bidejki poveke ne sme obrzani so Privremenata spogodba koja, kako sto site znaat, bese prekrsena od Grcija so stavanjeto na veto vo Bukurest. Dlaboko sum uveren deka edinstveniot pat za Republika Makedonija e zamrznuvanje na pregovorite so NATO i EU. Treba jasno da im se stavi do znaenje deka tie ne diskriminiraat so postavuvanje na dodatni uslovi za clenstvo i prakticno ni stavaat do znaenje deka patot kon vlez vo NATO i EU vodi preku Atina. Namesto da vodime diskusii dali treba da go menuvame imeto treba da se koncentrirame na baranje alternativni patista za priznavanje na ustavnoto ime, kako sto e Generalnoto sobranie na ON. Makedonija mora da gi zabrza zapocnatite reformi koi ke ne pretvorat vo moderna drzava i da go angazira celiot ekspertski potencijal za zazivuvanje i brz napredok na ekonomijata. Sramota e da gledame kako nekoi drzavi koi bea daleku zad nas vo svojot razvitok seka ne prestignuvaat. Ako nasite lideri ne se sposobni da ja vodat Makedonija togas neka go ostavat toa na onie koi se sposobni. Makedonija nema poveke vreme za gubenje."

Od sluzbata za informacii na Makedonskata alijansaSkopje - 6 april 2008

Makedonskata alijansa se pridurzuva kon protestite na celiot makedonski narod i negovite prijateli za kusogledoto resenie na NATO da potklekni na grckoto veto i da go odlozi vo nedogled priemot na Makedonija. So ova resenie NATO prakticno ni poracuva deka priemot treba da go barame vo Atina a ne poveke vo Brisel.

Makedonskata alijansa povtoruva deka na site treba da ni e jasno deka edinstveniot kompromis sto Grcija bi prifatila e promena na nasiot identitet i sprema toa site pregovori se zaludni bidejki nasiot identitet e povazen od se drugo. Na nasite prijateli vo NATO i EU treba postojano da im se ukazuva deka promena na identitetot ne e mozna i sprema toa pregovorite ne vodat nikade.

Bidejki kompromis ne e mozen ja povikuvame Vladata resenie za imeto da go bara preku Sovetot na bezbednost na ON ili preku Haskiot sud.

Georgija George Atanasoski
Pretsedatel
Makedonska Alijansa

 

Skopje - 06 Oktomvri 2008

Denovive se slucuvaat mnogu vazni nastani vo vrska so imeto na Republika Makedonija. Denes se dogovaraat partiskite lideri, utre i zadutri Nimic ke predlagal konecno resenie. Po toj povod kandidatot za pretsedatel na Republika Makedonija - George Atanasoski ja dade slednata izjava: "Apeliram do site politicki sili vo Makedonija da razberat deka ne e mozen dogovor za naseto ime so edna zemja na koja i preci makedonskiot identitet. Makedonija ne smee da prodolzuva da pregovara za svoeto vekovno ime. Sekakvi pregovori treba vednaz da se prekinat i resenieto treba da se bara vo ON kade bese sozdaden celiot problem koga ovaa organizacija nezakonski ni nametna dopolnitelni uslovi za clenstvo. Gi opomenuvam onie sto seuste mislat deka dogovor so Grcija e mozen i prodolzuvaat so takvi napori deka makedonskiot narod ne se soglasuva so promena ni na edna bukva i zatoa ke bidat odgovorni za site nesogledlivi posledici. Namesto zaludni pregovori site treba da se koncentriraat vrz podobruvanje na ekonomijata."

Od sluzbata za informacii
Skopje, 21 juni 2009

Po povod zacestenite debati okolu nasiot identitet pretsedatelot na Makedonskata alijansa g. George Atanasoski ja dade slednata izjava:

Ja osuduvam nevidenata kampanja po mediite za negiranjeto na antickoto minato na makedonskiot narod i sozdavanjeto na vestacka podelba megju slavjani i anticki. Antickoto minato ne bilo nikogas problem za makedonskiot narod. Uste vo 1871 godina Bugarinot Slavejkov pisuva kako Makedoncite se povikuaat na antickoto minato. Gi povikuvam onie sto so site sili se obiduvaat da vnesat zabuna kaj narodot da procitaat malku istorija i da prasaat eksperti a ne poranesni premieri so ocigledna zadaca da ja unistat nasata drzava. Ako se prasame na koi mu odgovaat vakvite vestacki debati odgovorot e samo eden: na onie koi postojano go negiraat postoenjeto na makedonskiot narod. Togas sleduva i prasanjeto koi gi finansira vakvite kampanji i odgovorot e istiot. Gi povikuvam site Makedonci da ne podlegnuvaat na vakvi antimakedonski provokacii. Nasiot narod go zapazil svojot identitet niz vekovite i sugurno ke izdrzi i ponatamu a neprijatelite ke gi doceka zasluzena kazna.

Georgija Dzordz Atanasoski
Pretsedatel

 

Скопје, 18 ноември 2009

По повод последните случувања околу преговорите за името претседателот на Македонската алијанса г. Џорџ Атанасоски ја даде следната изјава:

Ја повикувам Владата на Р. Македонија под итно да ги прекини преговорите за нашето име. Последната средба со Нимиц само ги потврдија нашите поранешни изјави дека Грција не преговара за името на државата туку дека нејзината намера е да го збрише нашиот идентитет и со тоа да си го реши својот најголем проблем: постоењето на Македонците во Егејска Македонија. Нашата Влада треба децидно да им соопшти на нашите сојузници дека се повлекува од преговорите бидејќи ние не можеме да прифатиме промена на нашиот идентитет. Во исто време ја осудувам политиката на ЕУ која практично ја усвои политиката на Грција спрема Македонија. Нашата Влада треба јасно да стави до знаење на сите дека влез во ЕУ под вакви услови не е можен и максимално да се посвети на решавање на економските проблеми на земјата. Македонскиот народ веќе неколку пати има кажано дека не прифаќа влез во НАТО и ЕУ со променет идентитет.

 

Скопје, 9 декември 2009

По повод одложувањето на решението за започнување на преговори на Република Македонија со ЕУ претседателот на Македонската алијанса г. Џорџ Атанасоски ја даде следната изјава:

Веќе неколку пати сме укажале дека ЕУ стана заложник на екстремистичката политика на Република Грција за обезличување на македонскиот народ. Овој факт се потврди и вчера кога ЕУ повторно потклекна под заканите на грчката многу опасна политика која може да доведе до дестабилизација на Балканот. Каква е ЕУ организација која свесно ја прифаќа политиката на уценување на свој член? Каде се примерите за слободата, равноправноста и правдината толку многу промовирани од ЕУ? Во вакви услови мислам дека Република Македонија треба да се повлече од понижувачките преговори за нашето име и идентитет бидејќи секое продолжување само ја залажува светската јавност дека постои можност за решение и дека евентуално ние ќе потклекниме и проблемот ќе се реши. Прекинувањето на преговорите ќе ја натера ЕУ да се соочи со своите принципи и да стави крај на грчките уцени.

Џорџ Атанасоски
Претседател
Македонска алијанса

 

Skopje, 26 avgust 2009

Po povod objavuvanjeto pred nekolku dena na podatoci koi pokazuvaat deka nasata dijaspora e odgovorna za priliv od nad 200 milioni evra vo drzavata samo preku letoto pretsedatelot na Makedonskata alijansa Georgija George Atanasoski ja dade slednata izjava:

Se potvruduva uste ednas faktot deka nasata dijaspora e vo isto vreme i nasiot najgolem investitor od stranstvo. Sekoja godina slusame podatoci deka nasite prakjaat godisno nad 1 miliarda dolari devizni sredstva i so toa ja odrzuvaat finansiskata stabilnost na republikata. Ja povikuvam Vladata pod itno da pocni na sozdava povolni uslovi za investiranje i otvoranje na biznisi na nasite iselenici. Iskustvata od sosedstvoto i sekade vo svetot pokazuvaat deka dijasporata e najgolem izvor na investicii vo site zemji i najdobar ambasador vo svetot. Samo kaj nas dijasporata se omalovazuva i ismejuva i pokraj nivnata ogromna podrska na finansiskata stabilnost na zemjata. Vreme e da se razbere deka dijasporata e sostaven del na Makedonija i deka site iselenici se privremeno nadvor od nea. Od nas zavisi dali ke napravime uslovi taa da se vrati i da gi investira tuka svoite pari i znaenja.

Georgija George Atanasoski
Pretsedatel
Makedonska alijansa


Skopje, 22 juli 2009

Po povod se pocestite izjavi na politicari, kako Branko Crvenkovski vcera, i drugi javni licnosti za potrebata da se menuva imeto na Republika Makedonija, pretsedatelot na Makedonskata alijansa Georgija Dzordz Atanasoski ja dade slednata izjava:

Ostro gi osuduvam site izjavi vo prilog na promena na imeto na nasata tatkovina. Nikoj nema pravo da go menuva imeto, apsolutno nikoj. Imeto im pripagja na site Makedonci koi ziveat vo Makedonija i nadvor od nea i nikoj nema pravo da si igra so toa. Imeto im pripagja i na site minati i idni generacii. Site vakvi izjavi samo ja potkopuvaat pregovarackata pozijcija na drzavata bidejki im signaliziraat na onie so koi se pregovara deka ne sme edinstveni.

Makedonskata alijansa stoi na svojot stav deka Republika Makedonija e slozeno ime i ne treba nikakvi dodavki za toa da se razlikuva od ostanatite delovi na Makedonija. Uste ednas povikuvame na prekin na ovie pregovori bidejki sekakov kompromis be bidi katastrofa za nasiot narod. Izlezot treba da se bara kade sto problemot bese stvoren a toa se OON.

Gi povikuvam site patriotski sili resitelno da stanat vo odbrana na naseto sveto ime.

Georgija Dzordz Atanasoski
Pretsedatel
Makedonska Alijansa

 

Скопје, 16 октомври 2009

По повод соопштението на Европската комисија за препорака за почеток на преговори со Европската унија Македонската алијанса го соопштува следното:

Веднаж по објавување на препораката на Европската комисија се слушаат хор гласови со поттикнување за решавање на грчкиот проблем со нашето име. Македонската алијанса ги смета таквите препораки како недобронамерни и недобродојдени бидејќи секаков компромис за нашето име значи менување на нашиот идентитет. Македонскиот народ јасно кажа во неколку наврати дека не сака влегување во НАТО и ЕУ со сменето име и идентитет. Македонската алијанса ја повикува Европската унија да почне да ги решава проблемите со своите членки кои не ги почитуваат човековите права и да престане да ја спроведува грчката политика која се стреми да го обезличи македонскиот народ. Во исто време потсетуваме дека Р. Македонија има одлични добрососедски односи - ние не го негираме ни името на нациите ни името на народите и секогаш сме биле отворени за соработка со соседите или со било кој.

Од Бирото за информации на Македонската алијанса
 

 

По повод соопштението на Европската комисија за препорака за почеток на преговори со Европската унија Македонската алијанса го соопштува следното:

Веднаж по објавување на препораката на Европската комисија се слушаат хор гласови со поттикнување за решавање на грчкиот проблем со нашето име. Македонската алијанса ги смета таквите препораки како недобронамерни и недобродојдени бидејќи секаков компромис за нашето име значи менување на нашиот идентитет. Македонскиот народ јасно кажа во неколку наврати дека не сака влегување во НАТО и ЕУ со сменето име и идентитет. Македонската алијанса ја повикува Европската унија да почне да ги решава проблемите со своите членки кои не ги почитуваат човековите права и да престане да ја спроведува грчката политика која се стреми да го обезличи македонскиот народ.

Од Бирото за информации на Македонската алијанса

 

 

 

 
Актуелно

ЗА ДОБРОТО НА МАКЕДОНИЈА  МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА  СЕКОГАШ СО МАКЕДОНСКИОТ НАРОД

 

 

 

 

  © Македонска Алијанса