ОМО ,,ИЛИНДЕН'' ПИРИН ВЪЗКРЪСНА КАТО ФЕНИКС


ЛЮБОМИР МАРКОВ


       На 25 юни т. г. в Културния дом в град Гоце Делчев се проведе учредителното събрание (конференция) на ОМО “Илинден” ПИРИН. Въпреки умишлено подетата чрез агенция “Фокус” пропагандна кампания срещу възобновяването на партията, пристигнаха 530 делегати от цялата страна.

Към начална страница...
 
Народна Волjа
Народна Волjа
Народна Волjа
Народна Волjа
Народна Волjа
Народна Волjа
Историческо събитие
       По някое време дойдоха и тридесетина членове на ВМРО и “Атака”, но бяха спрени от полицията далеч от Културния дом. Несвикнали на подобно отношение спрямо себе си, те бяха изненадани и объркани.
       Събранието бе открито в 11.10 часа, като Васил Стойчев - председател на мандатната комисия, определена от Инициативния комитет, обяви, че преброяването на декларациите за членство е показало, че има кворум и учредителното събрание е легитимно. За водещ бе избран Стойко Стойков. Той поздрави от името на Инициативния комитет делегатите и гостите с добре дошли. Със ставане на крака всички изслушаха химна на партията “Народе македонски”, а след това с едноминутно мълчание почетоха паметта на всички загинали и изстрадали за свобода и правда, за правата на македонците в България.
       С бурни аплодисменти бяха изпроводени думите на водещия: “Днешното събрание е не само учредително, но и обединително. Обединението подкрепиха: партията ОМО ПИРИН, Дружество на помаците “Сонце”, ТМО ВМРО (независима) “Илинден” и Македонско християнско братство “Свети пророк Илия”, а съм информиран, че сред нас има и активисти на ОМО “Илинден” . Мога с чиста съвест да констатирам, че никога от 1992 г. насам нашето движение не е било по-близо до единството.”
       Единодушно делегатите приеха предложения от Инициативния комитет дневен ред: 1. Приемане на устав; 2. Избор на ръководни тела; 3. Поздрави от гостите.
Държавното, партийното и европейското знаме
       По точка първа водещият заяви: “В своята работа по изготвяне на проектоустава, който ще ви прочета след малко, Инициативният комитет се ръководеше от идеята за приемственост, практичност и законосъобразност. За основа е взет Уставът на ОМО “Илинден” ПИРИН, с който тя някога бе регистрирана, като цели са посочени целите съдържащи се в Учредителната декларация на Инициативния комитет, с които всички ние, присъстващите тук, сме се съгласили, подписвайки декларацията за членство, освен това бяха направени някои други промени, съобразно изискванията на закона и вземайки предвид опита, който бе натрупан през изминалите години.” Подготвеният проектоустав бе прочетен. Делегатите направиха предложения и накрая единодушно и с аплодисменти бе приет новият Устав на ОМО “Илинден” ПИРИН
       Съгласно гласувания устав ръководни тела на партията са: Председателство, Централен съвет и Централна контролно-ревизионна комисия.
       Съгласно член 40 (3) и 44 (1,2) на устава Председателството на партията се състои от равноправни съпредседатели, които се избират с явно гласуване с 50 % + 1 от гласовете на националната конференция и ръководят дейността на партията колективно. По своята позиция съпредседателите се явяват лицето и моторът на партията. “Затова препоръчително е за такива да се избират представителни личности, които желаят и могат да се посветят на тази нелека задача, изискваща много време и труд”, заяви водещият.
       Инициативния комитет предложи следния състав на Председателството:
       1. Иван Сингартийски, учител, двукратен председател на ОМО “Илинден” ПИРИН, а преди това и на ОМО “Илинден” ДД.
       2. Ботьо Вангелов, бизнесмен, зам. -председател на ОМО “Илинден” ПИРИН, председател, а след това и съпредседател на ОМО ПИРИН, кандидат за македонски депутат в българския парламент през 2001.
       3. Ангел Безев, бизнесмен, председател на ОМО “Илинден” ДД, зам.- председател на ОМО “Илинден” ПИРИН, зам.- председател, а след това и съпредседател на ОМО ПИРИН.
       5. Стойко Стойков, журналист, съпредседател на ОМО ПИРИН. Беше дадена свободна възможност на всеки делегат да издигне други кандидатури, но такива не бяха направени. Учредителното събрание единодушно избра така предложените съпредседатели.
Водещият
       Централният съвет, който се явява висш орган на партията между две конференции (своевидно народно събрание между две национални конференции, играещи ролята на избори) според първоначалния план трябваше да има 21 членове. В този състав влизат и съпредседателитe. След продължителна дискусия и издигане на различни кандидатури накрая бе прието Централният съвет да бъде съставен от 23 членове и за такива бяха избрани по един представител от дружеството “Сонце” и Християнско братство “Свети пророк Илия”, представители от всички общини в Пиринския дял на Македония, както и от София, Пловдив и Шумен. Нещо, което направи много добро впечатление, е включването в състава на Централния съвет на две представителки на нежния пол. Това е част от тенденцията за масово включване на жените в дейността на нашето движение, а чрез него и в Женската федерация на EFA. Присъствието на млади хора също дава добра надежда, че в най-близко бъдеще ще бъде създадено и наше младежко движение.
Лумпените на ВМРО изолирани
       За председател на Централната контролно-ревизионна комисия с един глас против и един въздържал се бе избран Иван Гаргавелов. Издигнати бяха 6 кандидатури за членове на ЦКРК. След като Спас Захариев и Петър Иванов си дадоха отвод и след поименно гласуване съставът на комисията бе попълнен.
Радко Гьоргиовски (Гражданска инициатива - Прилеп), Димитър Иванов (Шумен). Бяха прочетени поздравителни телеграми от Македонското международно  движение за човешки права (Любчо Видиновски), Македонски алианс (Джордж Атанасовски), Световен македонски конгрес (Тодор Петров), театър “Скръб и утеха” (Тихомир Стояновски), от името на македонските заедници в Австралия: Мелбърн (Ицо Найдовски) и Волонгонг (Живко Апостоловски), а от САЩ (Славко Манговски) както и от македонската секция на БиБиСи - Биляна Георгиевска.
       Накрая взеха думата гостите. Учредителното събрание поздравиха: Павле Воскопулос (“Виножито”), д-р Васил Йотевски (Институт за национална история - Скопие), Никола Костурски (Заедница на организациите на етничките Македонци протерани от Грция),
       С решение на Инициативния комитет не бяха допуснати журналисти до залата, където се учредяваше новата партия. Това решение бе взето поради отрицателната медийна кампания през последните два дни и за да може събранието спокойно да работи. Печално известната на македонците в България Антоанета Маскръчка (“24 часа”) се опита да направи провокация, твърдейки, че на събранието са били допускани македонски журналисти, но български не. След уверението, че никакви журналисти не са допуснати и няма да бъдат допуснати, Маскръчка отговори, че тя ги познавала и видяла с очите си, че организаторите лъжели и тя щяла да напише това. След повторна проверка, която установи, че никакви журналисти няма в залата, Маскръчка продължи да настоява на своето и дори посочи медиите, от които били журналистите: “А1” и “Канал 5”, като в това си твърдение бе подкрепена от един от началниците на Държавна сигурност от Благоевград - Альоша Капчин. Журналистката бе помолена да влезе заедно с един представител на Инициативния комитет и да посочи журналистите, но категорично отказа, като заяви, че това не било нейна работа и тя щяла да напише какво се било случило. Оказа се обаче, че журналистите от споменатите медии не само не са в залата, но дори още не са пристигнали. Това не попречи “новината” да бъде разпространена от агенция “Фокус”.
На крака за химна на партията
       След края на събранието Председателството даде пресконференция, на която отговори на множество въпроси от страна на журналистите.
       Накрая все пак членовете на ВМРО БНД видяха шанс да направят провокация: едно хлапе се опита да нападне група членове на ОМО “Илинден” ПИРИН. Полицията обаче реагира извънредно професионално, събори наглеца на земята и му удари няколко шамара, като така го спаси от нещо по-лошо. Полицията успокои разгневените македонци и подкара групата вемеровци към автобуса, като им заповяда да напуснат общината. Агенция “Фокус”, след като първо обяви новината, след това я провъзгласи за мистификация на пиринци. Обаче на сайта на ВМРО последните твърдения на “Фокус” бяха коментирани по следния начин: “Пълни глупости, стана каквото стана, но няма нищо общо с написаното във “Фокус”.
Гласуване
       И така партията ОМО “Илинден” ПИРИН възкръсна. Сега започва най-важното - събирането на 5 000 членове за нова регистрация. Времето на страха мина. Дойде времето да треперят антимакедонците.
Календар:
64 г. по пътя на безсмъртието
Провален опитът
за обединение
От времето преди да...
ОМО "Илинден" - ПИРИН възкръсна
Интервју со проф. Иван Калчев
Интервју со Киро Глигоров