ИМА ЛИ НЕЩО СВЯТО ЗА ТЯХ?!


АЛЕКСАНДЪР САНДЕВ
ПЛОВДИВ


       Уважаема редакция,
       Отдавна не съм ви се обаждал. Затова сега правя това с удоволствие и ще споделя с вас някои мои виждания, които ме вълнуват.
       На 3 март България чества Деня на своето освобождение. Гледах по телевизията различните предавания на събитието. Много лошо впечатление ми направи от Шипка проявата на българската националистическа партия ВМРО. За какво става дума?
       Честваха си хората. Вееха се много знамена - трикольори. Както се знае, това е националният флаг на България. И сред многото трикольори стърчаха и червено-черните знамена на ВМРО. Даже в някои кадри се виждаха само вемеровските парцали. Казвам парцали съзнателно. Защото не мога да приема за нормално до националния флаг да се пъчи и този на националистическа формация. Партийните знаци си имат предназначение. Според мен на големи национални прояви имат своето място само националните символи.
       А пък на митинга на "Атака" в София на 3 март се развяваха и... черни знамена!
     Твърди се, че ВМРО и "Атака" са най-патриотичните български организации. Какво им е българското? Националистите имат ли родина? Къде им е патриотизмът? Може ли българин и български патриот на най-голямата българска проява да се дистанцира от нея чрез теснопартийните си знаци и да конкурира националната символика?
       Разбира се, че това си е чисто българска работа. И ако ме възмущава, то е, защото същите тези две партийки не признават и нас - македонците. Отричат ни, мачкат ни, обиждат ни. И се питам: има ли нещо свято за тях? С такива ли "патриоти" ще влизаме в Европа? Пред такива ли "родолюбци" ще махаме границите със съседите? Осъзнават ли тези "знаменосци", че в обединена Европа Македония ще намери своето обединение? И щом в един от най-светлите дни на тяхната родина те се срамуват да вземат в ръце трикольора, как ще понесат над главите им свободно да се веят знамената на страните от Европейския съюз и от балканските страни, които са се запътили натам?
И друго. И на прояви на ВМРО, и на митинги на "Атака" много се употребява понятието "български народ". А какво е народ? В който и да е тълковен речник може да се прочете: "Народ - всички граждани на една страна, цялото население, обединено политически в една държава; народност, нация." Е, как може да говорят за народ индивиди, които не признават една част от него, а срещу друга се борят? Това е лъжа, измама, демагогия!
       Затова искам да си призная, че много, много и от сърце се моля общото в цветовете на тези две атавистични групи да не символизира бъдещето на България. Все пак по волята на съдбата немалко македонци живеем в тази страна и ще се радваме, ако други цветове бележат бъдните времена и на България, и на Европа, и на целия свят.
Към начална страница...
 
Криворазбраното самоопределение...
Има ли нещо свято за тях?
Народна Волjа
Народна Волjа
Народна Волjа
Народна Волjа
Народна Волjа
Народна Волjа
101 г. от гибелта
на Никола Карев
Тежко му на патриотизма!
Ново начало на борбата за регистрация...
Заборавениот гроб...