КРИВОРАЗБРАНОТО САМООПРЕДЕЛЕНИЕ, ИЛИ САМООПРЕДЕЛЕНИЕ ПО БЪЛГАРСКИ
СТОЙКО СТОЙКОВ

КAKTO читателите на в. “Народна воля” си спомнят, един от най-положителните резултати от кандидатурата на ОМО ПИРИН за член на Европейския свободен алианс (EFA) бе ангажирането на тази паневропейска партия в защита на правата на македонците в България...
Прочети...
ИМА ЛИ НЕЩО СВЯТО ЗА ТЯХ?!
АЛЕКСАНДЪР САНДЕВ

Отдавна не съм ви се обаждал. Затова сега правя това с удоволствие и ще споделя с вас някои мои виждания, които ме вълнуват...

Прочети...
Криворазбраното самоопределение...
Има ли нещо свято за тях?
Народна Волjа
Народна Волjа
Народна Волjа
Народна Волjа
Народна Волjа
Народна Волjа
101 г. от гибелта
на Никола Карев
НЕ ЖЕЛАЕМ ОБЕДИНЕНИЕ С БЪЛГАРИЯ!
101 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА НИКОЛА КАРЕВ

Никола Карев е роден през 1877 година в гр. Крушево. Син е на бедни родители. Въпреки голямата бедност на семейството, Никола успява да завърши четвърти клас на Битолската гимназия...
Прочети...
Патување од (Црнобуки) до Алба Фученс (Италија)
ЗАБОРАВЕНИОТ ГРОБ НА МАКЕДОНСКИОТ КРАЛ ПЕРСЕЈ
ПРОФ. КИРИЛ ДОБРУШЕВСКИ

Крајот на мај минатата година ќе остане во моето сеќавање и, се разбира, во сеќавањето на сите што ја сочинуваа делегацијата која отиде на гробот на последниот Крал на Антична Македонија – Персеј. Нашите домаќини – организаторите на Поетската средба на Европа што се одржува во Червара ди Рома, посетата на гробот на Персеј ја ставија и во официјалната програма, во наша чест, секако. Им благодариме на градоначалникот на Червара Џулио Роси, на Силвано Галон (претседател на Средбата) и, секако на професор Винченцо Бјанки, познат италијански скулптор, поет и голем пријател на Македонија. Со задоволство се сеќавам и на придружбата на љубезниот парох Дон Аугусто кој на мое барање ја документира посетата на ова светилиште.

Прочети...
Тежко му на патриотизма!
ТЕЖКО МУ НА ПАТРИОТИЗМА!
СТАВРО КЛИСУРСКИ

НА 19 февруари т. г. се разнесе голям вой. Български граждани с турско етническо самосъзнание искали нещо. Бяха наречени сепаратисти и бяха обвинени в куп смъртни грехове. Какво се разбра и какво не се разбра от цялата патърдия, която се вдигна около този случай?
Прочети...
Ново начало на борбата за регистрация...
Ново начало на борбата за регистрация на македонска партия
СТОЙЧО ПЕТРОВ

От някоко месеца (всъщност от присъдата на Международния съд за човешки права в Страсбург срещу България за отнемането на регистрацията на ОМО "Илинден" ПИРИН, т. е. от 20 октомври миналата година) се очакваше да започне нова процедура за регистрация на ОМО "Илинден" ПИРИН. Въпросите "кога" и "как" получиха окончателния си отговор  на 26 март т. г.
Прочети...
ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ
Апология на македонизма
Доц. д-р Георги Радулов
Падане на Македония под римска власт...
Прочети...
(Продължава  от  миналия  брой)
НЯКОИ АСПЕКТИ НА ВЕЛИКОБЪЛГАРСКИЯ ШОВИНИЗЪМ
д-р Костадин Георгиев "Филетизъм или проклятие - някои аспекти на великобългарския шовинизъм"
(Продължава от миналия брой)
Прочети...
ЈАС МИСЛАМ
Атанас Величков
Македонијо убава земја си ти нема спор. Сe си имаш и убава природа и убав народ, богата и херојска историја. Само соседите нешто не ти се погодија, фрлија ти го мераков, сакат се да ти земат. Се прашуваш кој ќе те спаси, од тоа “сакаwе”, кое ни го ударија посебно нашиве мили източни соседи...
Прочети...
НЕ БАРАЈТЕ ФАЛСИФИКАТИ ТАМУ КАДЕ ШТО ГИ НЕМА
ИСТОРИЈАТА Е ОД КОРИСТ ТОГАШ КОГА СЕ СОЧУВАНИ ВРЕДНОСТИТЕ ВО НЕА
ЈАН  ПИРИНСКИ
ОПШОПОЗНАТА е постојаната бугарска национална пропаганда која на својот народ му ги всадува своите мегаломански аспирации кон територијата и населението на Македонија. И бидејќи оваа пропаганда е присутна секојдневно во националните и другите телевизиски канали, во списанијата, во весниците и во разните форми на “просветување“, овај факт во Бугарија не може да биде порекнуван.

Прочети...
ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ ДЕКЛАРИРААТ: НИЕ КЕ СИ JА ВИКАМЕ МАКЕДОНИJА
Спорот за името на Македонија веќе втора деценија ги вгорчува относите меѓу двата соседни народа – македонскиот и грчкиот. Со години вчудоневидуваше грчката единственост и упорност во присвојувањето на нашето име. Гласовите на разумот беа малку во Грција, скоро и да ги немаше.  Но најпосле на југ дуват нови, потопли ветришта. И снегот полека започнува да се топи.
(По македонскиот печат)


Прочети...
Заборавениот гроб...
ОБЯВЯВАНЕ НА НЕЗАВИСИМОСТТA НА МАКЕДОНИЯ
САРИСА ПАРАОС

ПРЕДИ  1030 г., в 976 г., Македония обявява своята независимост от Византия, като скъсва договора от 971 г. Обявяването на независимостта на Македония е широко отразено във византийските хроники. Но точно  тези  известия  използуват  българите, за  да  доказват, че в 976 г. България  се  освободила  от византийското владичество и се  присъединила  към "Западното българско царство" на Давид-Самуил.
Прочети...
ЗАСЕДАНИЕ В РАЗЛОГ
ЛЮБОМИР МАРКОВ

НА 18 март т. г. се състоя съвещание на Председателството на ОМО ПИРИН и на което присъства и председателят на ОМО “Илинден” ПИРИН Иван Сингартийски. Домакин на срещата бе съпредседателят на ОМО ПИРИН Христо Джупанов – заседанието се състоя в неговия дом в гр. Разлог.
Прочети...
По повод 104 години от отвличането на мис Стон
ИНИЦИАТИВА, КОЯТО Е ХУБАВО ДА СТАНЕ ТРАДИЦИЯ

НА 19 март т. г.  по инициатива на македонския патриот и активист Димитър Тодоров Лулейски   в ресторант на село Брежани, община Симитли, се състоя среща на македонци, на която присъства и главният редактор на в.”Народна воля” г-н Ян Пирински.
Прочети...
91 години от убийството на Царот на Пиринот!
СЪБОР ЗА ЯНЕ

Навършват се деветдесет и една години от убийството на великия македонски революционер Яне  Сандански - Царот на Пиринот. Тъжен и тържествен ден за всеки македонски патриот. Както всяка година, така и тази, македонските партии и организации няма да оставят без внимание тази дата, нито войводата непочетен.
Прочети...
За възстановяване на ОМО "Илинден" ПИРИН
УЧРЕДИТЕЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ

на Инициативния комитет за учредяване (възстановяване) на политическа партия ОМО "Илинден" ПИРИН (Обединена македонска организация "Илинден" - Партия за икономическо развитие и интеграция на населението)
Прочети...
Към всички!
АПЕЛ!

Предстои кампания за пререгистрация на ОМО "Илинден"  ПИРИН. За целта са необходими минимум 5 000 членове. Предизвикателството е голямо и трябва всички да обединим силите си, за да постигнем успех. Призоваваме всички привърженици на идеята за равноправие, толерантност и истинска демокрация, всички македонци да се включат и подкрепят благородното начинание.
Прочети...
Поезия
ЗАКРИЛНИКЪТ
На Яне Сандански
Прочети...