НЕ ЖЕЛАЕМ ОБЕДИНЕНИЕ С БЪЛГАРИЯ!


                                                 101 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА НИКОЛА КАРЕВ
Към начална страница...
 
       Никола Карев е роден през 1877 година в гр. Крушево. Син е на бедни родители. Въпреки голямата бедност на семейството, Никола успява да завърши четвърти клас на Битолската гимназия. Тук се запознава с идеите на македонската революция. На 16-годишна възраст заминава на гурбет в България. Работи като столар в работилницата на Васил Главинов, който го запознава със социалистическите идеи и става последователен борец за тяхното осъществяване. След завръщането си в Македония през 1899 г., заедно с Веле Марков формира социалистическа група в родния си град. Влиза в редовете на ВМРО и става един от нейните войводи и ръководители. На 8 април 1903 г. в Солун дава интервю за гръцкия вестник "Акрополис", в  което ясно определя независимостта на македонската борба и нейните цели (виж по-долу).
       Участник е в Смилевския конгрес (1903). По време на Илинденското въстание е назначен за началник на Горския щаб на Крушево. На 2 август 1903 г. след освобождаването на Крушево е избран за председател на Крушевската република. Продължава с революционна дейност и след неуспеха на въстанието. Загива в борба с турския аскер край село Райчани, Кочанско, през април 1905. По време на краткия си живот работи като занаятчия и учител. Никола Карев е един от най-изтъкнатите дейци на македонската революция и македонски войвода. Като председател на първата република на Балканите се вгражда в основите на съвременната македонска държавност.
НИКОЛА КАРЕВ
   (1877 - 1905)
ИЗ ИНТЕРВЮТО ПРЕД В. "АКРОПОЛИС"
- Македонец ли си?
- Да!
- И следователно - грък?
- За това не знам. Аз съм македонец.
- Директен наследник на Александър Велики?
- Да!
- Защо искате да се освободите с помощта на България?
- Ако България си мисли да ни превърне в нейна провинция, значи си е направила лошо сметката. Иначе нас не ни интересува какво мисли България, а обръщаме внимание само на следното: постигаме ли своята цел? Получаваме ли нашата свобода? Не ни интересува дали ще ни освободи Гърция или България! Единственото, което може да получи всяка от тях, е нашата благодарност ...
- Вие какво искате?
- Искаме република!
- Демокрация и приятелство с България?
- Не само с България, а със всеки, който ни помогне да се освободим.
- Искате ли да се обедините с България?
- Не! Не!
Криворазбраното самоопределение...
Има ли нещо свято за тях?
Народна Волjа
Народна Волjа
Народна Волjа
Народна Волjа
Народна Волjа
Народна Волjа
101 г. от гибелта
на Никола Карев
Тежко му на патриотизма!
Ново начало на борбата за регистрация...
Заборавениот гроб...